ΜΕ ΚΕΡΙΑ, ΛΙΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ... ΑΣΧΕΤΟΣ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Μικρή έκπληξη είχαν δοκιμάσει και πολλοί ψηφοφόροι του Σύριζα όταν ο Τσίπρας ανέλαβε τα καθήκοντα του ως πρωθυπουργός με πολιτικό, όχι θρησκευτικό όρκο. Μετά τη νίκη του Σύριζα στις πρώτες εκλογές του 2015, σα σήμερα 25 Ιανουαρίου. Παρ' ό,τι γνώριζαν ότι ο νέος πρωθυπουργός είναι μη θρησκευόμενος. Τελικά, περίμεναν πως θα κρατούσε τα προσχήματα, μετά τις επαφές που είχε αναπτύξει με πολλούς εκπροσώπους της Εκκλησίας. Και την επίσκεψη του στον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο στην προεκλογική περιοδεία στη Μεγαλόνησο.

 

«Ήρθα να πάρω την ευχή σας... » είχε πει στον κύριο Ειρηναίο. Εμφανέστατο και το ''άνοιγμα'' του Τσίπρα στην θρησκόληπτη πελατεία των ψηφοφόρων την ημέρα των Θεοφανίων, όταν απελευθέρωσε το «εν είδει περιστεράς» άγιο πνεύμα στο λιμάνι του Πειραιά. Στις δηλώσεις του, μάλιστα, έκανε λόγο για μία... σημαντική μέρα για την ορθοδοξία και λαμπρή γιορτή για τον ελληνικό λαό.

Λίγους μήνες νωρίτερα, σε αγιασμό στη Ν. Ιωνία ο Τσίπρας είχε πλησιάσει τόσο πολύ στο Σταυρό στα χέρια του ιερέα, που κάποιοι είπαν ότι τον φίλησε. Έκαναν λάθος. Απλώς είχε σκύψει για να δείξει σεβασμό σε κάτι που δεν πιστεύει.

 

Με την ευκαιρία. Κάποτε ένας γνωστός του κάλεσε τον Τσίπρα να μπουν σε μία εκκλησία και να ανάψουν κερί. Ο πρωθυπουργός το αρνήθηκε. ''Είμαι μη θρησκευόμενος... '' είπε.''... αλλά και να μην ήμουν, ποτέ δεν θα άναβα κερί. Δεν θέλω να λέω ψέματα. Δεν έχει νόημα, ιδιαίτερα όταν είναι να ανάψω κερί και μετά να κάνω κακές πράξεις''.

Μη θρησκευόμενος, λοιπόν, ο από το 2015 μέχρι το καλοκαίρι του 1999 κυβερνήτης της Ελλάδος, αλλά πολύ φιλικός με τους θρησκευόμενους και τον κλήρο. Ορισμένες φορές δεν ξέρεις αν η στάση αυτή υπαγορεύεται από πολιτική σκοπιμότητα ή αντανακλά τον ανθρώπινο χαρακτήρα του. Οι μοναχοί στο Άγιον Όρος, όταν έκανε εκεί επίσκεψη, μπερδεύτηκαν.

Όσο αφορά το θέμα των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας. Ο πολιτικός που δεν λέει... ψέματα κράτησε στάσιμο το θέμα διαχωρισμού Κράτους- Εκκλησίας σε πείσμα του προγραμματικών θέσεων του Σύριζα.

Διαβαστε ακομα:

ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΛΕΝΙΝ