ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΧΙΟΝΙΑ ΔΕΝ ΤΙΣ ΘΕΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 
του Ανειδίκευτου Συνεργάτη
Παραμύθι φούρναρης ζητάει εκλογές πριν της ώρας τους ο Τσίπρας. Μήνες τώρα αυτή η βιόλα, και βέβαια δεν τσιμπάει ο Μητσοτάκης, αν και είναι στην καβάλα. Το λένε και το ξαναλένε όσο γίνεται ξεκάθαρα τα απανωτά γκάλοπ. Παραμύθι διότι δεν τον συμφέρει τον Αλέξη να γίνουν πρόωρες εκλογές. Δεν τον συμφέρει να χάσει. Τον συμφέρει όσο γίνεται να καθυστερούν οι κάλπες. Έτσι λες!!! Έτσι λέει η λογική. Αν, όμως, γνωρίζει ο συριζαίος πως όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές θα είναι δεύτερος, τότε η τακτική του να δείχνει πως... δεν πάει άλλο ίσως τον ευνοεί. Να του δίνει τίποτα σπόρια παραπάνω.
Καταχείμωνο και εκλογές είναι συνδυασμός που δεν ταιριάζει στην Ελλάδα. Από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, μόλις εννέα εκλογικές αναμετρήσεις έγιναν τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο, κι αυτές κάτω από ειδικές, κάθε φορά, συνθήκες και θύματα δύο πολιτικούς αρχηγούς.

Το έψαξα με αφορμή ότι ο Σύριζα είχε κερδίσει στην εκλογική αναμέτρηση στις 25 Ιανουαρίου( του 2015). Τελικά, μία μόνο φορά στο παρελθόν άνοιξαν οι κάλπες αυτόν το μήνα. Ήταν 27 Ιανουαρίου 1873. Οι εκλογές ανέδειξαν νικητή τον ήδη πρωθυπουργό Επαμεινώνδα Δεληγιώργη που ως αρχηγός της Ηνωμένης Αντιπολίτευσης κέρδισε τις 96 από τις 190 έδρες της Βουλής .

Τον μήνα Φεβρουάριο έχουν γίνει τέσσερα εκλογικά ντέρμπυ. Κι όλα έμειναν στη Ιστορία. Στις 16 Φεβρουαρίου 1964 έγιναν οι τελευταίες εκλογές πριν από τη χούντα και στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα απεβίωσε ο Σοφοκλής Βενιζέλος, συναρχηγός με τον Γεώργιο Παπανδρέου της Ένωσης Κέντρου ο οποίος σχημάτισε κυβέρνηση. Περίπου το ίδιο είχε συμβεί και στις εκλογές στις 7 Φεβρουαρίου 1896, όταν το Νεωτεριστικό Κόμμα του Χ. Τρικούπη που είχε επίσης πεθάνει στην προεκλογική περίοδο, κέρδισε τις εκλογές με 110 έδρες.

Ίσως γι' αυτό το λόγο οι αρχηγοί των κομμάτων, εκτός από τη δυσκολία των μετακινήσεων, οι πολιτικοί αποφεύγουν τη διενέργεια εκλογών το χειμώνα.

Στις εκλογές του Φεβρουαρίου 1956 ψήφισαν για πρώτη φορά και γυναίκες και νικητής αναδείχθηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με 155 έδρες με την ΕΡΕ.

Τον μήνα Δεκέμβριο στην Ελλάδα έχουν γίνει τρεις εκλογές, Στις 20 Δεκεμβρίου 1881, στις 6 Δεκεμβρίου 1915, και στις 16 Δεκεμβρίου 1923 .

Διαβαστε ακομα:

ΘΕΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΒΑΣΙΛΙΑ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟΙ...