Η ΑΛΛΑΓΗ ΦΡΟΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΜΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Η βρετανική αυτοκρατορία θεωρούσε δικό της οικόπεδο την Ελλάδα. Κι όχι μόνον τη δική μας πατρίδα. Οι Άγγλοι είχαν απλωμένη την εξουσία τους και εκτός Ευρώπης, για αιώνες είχαν τον πρώτο λόγο σε Ασία και Αφρική. Τίποτα το περισσότερο και τίποτα το διαφορετικό σε σύγκριση με την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία.
Τελειώνει ο πόλεμος, οι νικητές Σοβιετική Ένωση, ΗΠΑ, Αγγλία χωρίζουν την Ευρώπη, η Ελλάδα παίρνει μεταγραφή προς Δύση μεριά. Αυτό αποφάσισαν οι μεγάλοι στην Γιάλτα.
Το επόμενο κλικ της Ιστορίας. Στις 21 Φεβρουαρίου 1947 η βρετανική πρεσβεία στις ΗΠΑ σηκώνει τα χέρια: «Δεν μπορούμε άλλο να βοηθάμε την Ελλάδα», δηλαδή να έχουμε... επιστασία στην χώρα, που έφθασε να έχει εμφύλιο πόλεμο αριστερών - δεξιών. «Η Αγγλία έχει οικονομικό πρόβλημα, σταματάμε να ενισχύουμε την Ελλάδα, θα της δώσουμε τα τελευταία χρήματα την πρώτη Απριλίου 1947».
Δόγμα Τρούμαν. Πακέτα εκατομμυρίων αμερικανικών δολαρίων. Ποιος τα πήρε; Ε, αυτό είναι ένα ''σκοτεινό'' κεφάλαιο. Στο κράτος τα έδιναν οι Αμερικάνοι, όμως επειδή το κράτος στην Ελλάδα ήταν (και για χρόνια συνέχιζε να είναι ...) ένα μπουρδέλο, στο όνομα της αντιμετώπισης του κομουνιστικού κινδύνου χοντροκονόμησαν οι γνωστές οικογένειες, κι έγιναν ισχυρά τζάκια τη μεταπολεμική περίοδο. Πολιτικοί, επιχειρηματίες, εκδότες, ονόματα δεν λέμε, τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια.
Και μετά το ''Δόγμα Τρούμαν'', του προέδρου των ΗΠΑ ακολούθησε από το 1948 έως το 1951 το ''Σχέδιο Μάρσαλ''! Έτσι το είπαν, από το όνομα του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Τζωρτζ Μάρσαλ. Ήταν οικονομική βοήθεια 700 εκ. δολαρίων στην Ελλάδα. Άλλο φαγοπότι.(Φώτο ο αμέσως μετά τον Χάρυ Τρούμαν πρόεδρος των ΗΠΑ Ντουάιτ Αϊζενχάουερ στην επίσκεψή του στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1959, με τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή).
Διαβαστε ακομα: