ΕΞΑΦΑΝΙΣΕ ΤΟΥΣ ΧΟΥΛΙΓΚΑΝ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ 'ΣΙΔΗΡΑ ΚΥΡΙΑ''

 

Χέυζελ Βρυξελλών, 1985, Λίβερπουλ - Γιουβέντους, 39 νεκροί. Μην πέσουμε σε λεπτομέρειες. όποιος θυμάται, θυμάται. Η Μαργαρίτα το αποφάσισε. Η γηπεδική αλητεία είχε ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή: “Ο χουλιγκανισμός θα πεθάνει!”. Αυτή ήταν η απόφαση της.

Να ξέρουμε τι λέμε. Η πολιτική απόφαση της πρωθυπουργού δεν ήταν να κτυπηθεί, αλλά να ψοφήσει παντοτινά ο χουλιγκανισμός στα γήπεδα της Αγγλίας. Και προχώρησε στο απίθανο: Με την άτυπη ευλογία του Συμβουλίου της Ευρώπης η Μεγάλη Βρετανία νομοθέτησε και αντιδημοκρατικούς νόμους (!), διατάξεις ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα, όμως με στόχο να έχει αποτελεσματικότητα η αντιχουλιγκάνικη... γενοκτονία. 
Η Μάργκαρετ Θάτσερ δεν έχει καμία σχέση με τον καραγκιόζη Έλληνα πρωθυπουργό που από το 1974 πηδάει με το... στόμα τα πρεζόνια των γηπέδων. Με... απειλές και ... καταγγελίες διότι η κυβέρνηση δεν... ανέχεται τη βία. Η Θάτσερ το είπε και το πέτυχε. Ξερίζωσε το χουλιγκανισμό και γι' αυτό έσωσε το αγγλικό ποδόσφαιρο. Σήμερα στην Αγγλία τα γήπεδα είναι εκκλησίες, δεν υπάρχει ούτε ένας αστυνομικός μέσα στο γήπεδο. Την ευθύνη την έχει η γηπεδούχος ομάδα.

Σα σήμερα 8 Απριλίου, το 2013, πέθανε μία αληθινά σπουδαία γυναίκα. Η Μάργκαρετ Θάτσερ. Η πρώτη στην Ιστορία γυναίκα πρωθυπουργός στην Αγγλία δεν είχε καρύδια, όμως στη γνωστή θέση του δώματος κάτι... σιδερένιο. Ήταν ο ορισμός της δυναμικής πολιτικού, και δυναμικής και ασυμβίβαστης, όσο είναι δυνατόν για έναν πρωθυπουργό, ο οποίος στο φινάλε εκλέγεται, άρα εξαρτάται από τον κόσμο.

Η Θάτσερ γεννήθηκε Οκτώβριο του 1935 και ήταν σπουδαία πολιτικός, κι αυτό δεν σημαίνει πως ήταν και πεντακάθαρη. Αμέμπτου ηθικής. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Πρωθυπουργίνα 11 χρόνια η κυρία, αρχηγός κράτους και να μην έχει κάνει τις πουστιές της δεν γίνεται. Εκ των πραγμάτων θα υποχρεωθεί σε εκπτώσεις, υποχρεώσεις, βρωμιές, λαμογιές. Δεν γίνεται διαφορετικά.

Το μέταλλο, όμως, της ισχυρής προσωπικότητας δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει στην Θάτσερ. Το ότι ήταν με την καλή έννοια εξουσιάστρια, όχι μαριονέτα. Περίμεναν να πεθάνει η κυρία για να πανηγυρίσουν κάποιοι οπαδοί της Λίβερπουλ, διότι δεν ξέχασαν την τραγωδία στο Χίλσμπορω. Ναι, η Θάτσερ συμφώνησε τότε, το 1989, να συγκαλυφθούν οι ευθύνες της Αστυνομίας.    

Ήταν μία μαύρη σελίδα της Βρετανίας το Χίλσμπορω, με 96 νεκρούς. Είπαμε. Ουδείς μπορεί, όσο και να θέλει, όσο και να του επιβάλλει η συνείδησή του, να πορευθεί ανεπίληπτα, αψεγάδιαστα. Ποτέ.

Διαβαστε ακομα:

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΠΗ