Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΥΦΛΩΣΗΣ

 

Έχουν περάσει κοντά στα 30  χρόνια από το τέλος του πολέμου και σχεδόν μιάμισυ δεκαετία από τον εμφύλιο, όμως ακόμα κρατάει γερά η αντιπαλότητα ανάμεσα στους δεξιούς και τους αριστερούς. Ανάμεσα σ' αυτούς που θεωρούν τους άλλους «δεξιούς» και τους «δεξιούς» που θεωρούν «αριστερούς» τους απέναντί τους πολιτικά. Στην πραγματικότητα το 90% των φανατισμένων δεν ήξερε τι είναι αριστερά, τι είναι δεξιά.

Σα σήμερα, 21 Απριλίου, το 1963 έγινε, μάλλον ξεκίνησε η πρώτη Πορεία Ειρήνης από τον Τύμβο του Μαραθώνα με πρωταγωνιστή της εκδήλωσης τον πρώην βαλκανιονίκη του
άλματος εις μήκος και βουλευτή τότε της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη.

Ο 51χρονος υφηγητής της γυναικολογίας, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη την 8 η ώρα το πρωί ξεδιπλώνει το πανό με την επιγραφή «ΕΛΑΣ» ενώ δεν κρατιούνται να ορμήσουν ασφαλίτες και χωροφύλακες. Η κυβέρνηση του μετέπειτα εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή έχει χαρακτηρίσει παράνομη την πορεία ειρήνης, που τελικά διακόπτεται όταν δύο ώρες αργότερα συλλαμβάνονται οι μαραθωνοδρόμοι-διαδηλωτές, για να συνεχίσει μόνος του ο βουλευτής του αριστερού κόμματος Γρηγόρης Λαμπράκης.

Στο 14ο χιλιόμετρο της διαδρομής παρακρατικοί τραμπούκοι πήραν το σύνθημα και την έπεσαν στον Λαμπράκη που, κατά τον εισαγγελέα, διέπραξε αδίκημα διωκόμενο επ' αυτοφώρω. Πριν από την Ραφήνα, όπου συνελήφθη ο ειρηνιστής επιστήμονας και πολιτικός από την Κερασίτσα Αρκαδίας, οι μαραθωνοδρόμοι απέτισαν φόρο τιμής, στο Πικέρμι, στους εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς πατριώτες.

Σήμερα, όπως πάντα, η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο μιας άλλης Πορείας, σίγουρα Μαραθώνειας, όχι και Ειρήνης.

Διαβαστε ακομα:

ΟΤΑΝ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΒΑΖΕΙ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΕ ΔΙΣ