ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙΣΜΟΣ, ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙΣΤΑΣ

 
''Εμείς είμαστε φασίστες; Εσείς είστε φασίστες και πρώτος και καλύτερος ο Γρηγόρης Λαμπράκης, το καμάρι σας, ο βαλκανιονίκης''. Έτσι ξηγηθήκανε οι χρυσαυγίτες τον καιρό που ήταν στη Βουλή και όλοι τους είχαν στο σημάδι. Και έβγαλαν στον αέρα τη φωτογραφία. Τον Λαμπράκη να χαιρετάει ναζιστικά στους ολυμπιακούς αγώνες του Βερολίνου, το 1936.
Κατ' αρχάς ποιος είναι ο Γρηγόρης Λαμπράκης, τον οποίον σίγουρα οι περισσότεροι πιτσιρικάδες δεν τον γνωρίζουν. Μυθικό πρόσωπο της ευρύτερης αριστεράς. Στις 22 Μαίου 1953 μίλησε σε αντιπολεμική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, του επιτέθηκαν θανάσιμα τραμούκοι παρακρατικοί.  Μετά τη δολοφονία του στις 27 Μαίου από το παρακράτος της δεξιάς, επί Καραμανλή, πριν 60 χρόνια, ο Μίκης Θεοδωράκης έκανε την οργάνωση Νεολαίας “Λαμπράκη”, ο δε Γαβράς γύρισε την ταινία “Ζ” στη Γαλλία.
Βουλευτής της ΕΔΑ ήταν ο Λαμπράκης. Το ΚΚΕ ήταν παράνομο και στήθηκε το 1951 η ΕΔΑ, το μοναδικό, βέβαια αριστερό κόμμα, μέσα όχι μονάχα κομουνιστές, αλλά γενικά αριστεροί. Το πανελλήνιο ρεκόρ στο μήκος του Λαμπράκη μετά από τέσσερις δεκαετίες το έσπασε ο Δήμος Μαγκλάρας. Γιατρός ο Λαμπράκης (1912 - 1963) στον Πειραιά, δεν έπαιρνε λεφτά από τους αρρώστους και έφτιαξε μία κίνηση ειρήνης, αφοπλισμού και έκανε τη διαδρομή από τον Τύμβο του Μαραθώνα στο Παναθηναϊκό Στάδιο (φώτο).
Τα έγραψα όσο γίνεται τηλεγραφικά. Τη φωτογραφία που “απεκάλυψε” η Χρυσή Αυγή την έχω κι εγώ, εδώ και χρόνια, μάλιστα σε απόκομμα εφημερίδας. Έχει, δηλαδή, δημοσιευτεί προπολεμικά. Δεν θα τη χρησιμοποιούσα ποτέ, διότι δεν καταδικάζεις έναν άνθρωπο, για μία στιγμή, για μία ενέργεια, πολύ περισσότερο όταν είναι μέλος ομάδας, της εθνικής Ελλάδος, οπότε όλοι είχαν εντολή να σηκώσουν το χέρι, να χαιρετίσουν ναζιστικά.
Τελικά, για να βγει ένα συμπέρασμα. Τι είναι φασισμός; Δεν νομίζω ότι είναι γνωστή είδηση αυτή. Μην παίζουμε τις λέξεις. Υποτίθεται ότι αντίπαλοι των φασιστών είναι οι αριστεροί, όμως εύκολα βρίσκεις γνήσια φασίστες στη σκέψη και στις πρακτικές ανάμεσα στους αριστερούς. Όπως μπορεί να βρεις αληθινά αριστερούς, αν συζητήσεις με ανθρώπους που κομματικά ανήκουν στη δεξιά.
Άλλο δεξιός, άλλο αριστερός. Τον φασίστα, όμως, θα τον τρακάρεις και στη δεξιά και στην αριστερά. Τι είναι φασισμός; Τι είναι φασίστας; Ένα μόνο, τελευταίο. Αν συσταθεί στην Ελλάδα φασιστικό κόμμα, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων φασιστών δεν θα τους ψηφίζει. Γιατί; Επειδή οι γνήσιοι φασίστες δεν γνωρίζουν ότι είναι φασίστες. Θεωρούν βρισιά, κατηγορία να δεχθούν αυτό που είναι..
Διαβαστε ακομα:

ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΑΠΟ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ