Η ΣΙΔΗΡΑ ΚΥΡΙΑ ΤΗΣ ΙΝΔΙΑΣ

 

Παγκόσμιο πρόσωπο η Ίντιρα Γκάντι. Παγκόσμιας προσοχής η άνοδος της, μέχρι που κυβέρνησε μια τόσο μεγάλη, και τόσο “συντηρητική” χώρα, όπως είναι η Ινδία. Αυτή, άλλωστε, και μόνον αυτή έγινε πρωθυπουργός. Έκανε τέσσερις θητείες, σύνολο 15 χρόνια και την δολοφόνησαν όσο ήταν πρωθυπουργός το 1984, στις 31 Οκτωβρίου. Την γέμισαν σφαίρες οι δύο σωματοφύλακες της. Το πιο μεγάλο λάθος. Να αγνοεί κανείς τη θρησκευτική μαστούρα.

Οι σιχ μουσουλμάνοι καταλαμβάνουν ένα δικό τους ναό και η Ίντιρα Γκάντι στέλνει στρατό να τους διώξει. Καλώς έπραξε, ήθελε να περάσει το μήνυμα ότι δεν έχουν θέση οι θρησκευτικές έριδες. Ο τρόπος, όμως, που έδρασε ήταν προκλητικός. Δύο σιχ προσωπικοί της φρουροί την έστειλαν. Αιματηρή η συνέχεια. Οι ινδουιστές σκότωσαν 20.000 σιχ και έδιωξαν χιλιάδες άλλους εκτός Ινδίας.

Πρωθυπουργός έγινε ο γιος της Ίντιρα, ο Ραντζίβ, τον δολοφόνησαν κι αυτόν. Το όνομα Γκάντι, καμία σχέση συγγενική με τον θρυλικό Μαχάτμα, είναι του συζύγου της. Ήταν συμφοιτητές στην Οξφόρδη, και από την Αγγλία είχαν αναπτύξει πολιτική δράση υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας τους, κατά της Βρετανίας. Όταν το ζευγάρι επέστρεψε στην πατρίδα, ο σύζυγος την εγκατέλειψε, μαζί και τον εθνικό αγώνα, διότι προτίμησε να ζήσει με μια γκόμενα και χωρίς πολιτικές φιλοδοξίες.

Ο πατέρας της Ίντιρα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της ανεξάρτητης Ινδίας, φίλος του Μαχάτμα Γκάντι, ο Τζαχβαρχαλάλ Νεχρού. Το 1966 πεθαίνει ο πρωθυπουργός Σάστρι και γίνεται αρχηγός κόμματος και πρωθυπουργός η Ίντιρα, γεννημένη Νοέμβριο του 1917.

Πονοκέφαλος πάντα για την Ινδία το Πακιστάν. Τα πράγματα είχαν ζορίσει το 1975-77 και η Ίντιρα Γκάντι κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και φυλακίζει πολιτικούς αντιπάλους της. Χάνει τις εκλογές του 1977, βρίσκουν ότι κάπου λαμογιάρησε και την φυλακώνουν κι αυτήν. Κάνει αντιπολίτευση και ξανακερδίζει τις εκλογές το 1980

Διαβαστε ακομα:

ΜΟΝΟ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ,ΔΕΝ... ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ