ΟΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΔΕΝ ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΗΝ... ΙΕΡΑΡΧΙΑ
Αν κέρδιζε την Γαλλία στον τελικό του μουντιάλ το Βέλγιο (φώτο). Αν! Υπόθεση κάνουμε, όχι πρόβλεψη. Και πως θα μπορούσαμε να κάναμε παιχνίδι στην κουβέντα μας όταν το ματς έχει γίνει;
Αν, λοιπόν, κέρδιζε στον τελικό το Βέλγιο, που απέκλεισε την Βραζιλία, τι να σήμαινε αυτή η νέα επιτυχία; Τίποτα! Τζογαδόρικα απολύτως τίποτα. Το Βέλγιο θα παραμένει… Βέλγιο. Στους αιώνες των αιώνων. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν αγνοείται στο στοίχημα. Δηλαδή;
Αν, λέμε αν, νικούσε το Βέλγιο δεν θα γινόταν ίσα κι όμοια με την ηττηθείσα Γαλλία, τόσο σε επίπεδο πρωταθλήματος όσο και στα κυβικά σε επίπεδο εθνικής ομάδας.
Ένα ματς δίνει πρόκριση, αποκλεισμό, όχι κάτι… άλλο. Δεν αλλάζει τη θέση των άστρων. Αποκλείστηκε η Γερμανία, μάλιστα από τους ομίλους κιόλας, αλλά στο σκληρό δίσκο του παγκόσμιου λογισμικού παραμένει… Γερμανία. Πρώτης γραμμής δύναμη. Κατ’ εμέ η πρώτη δύναμη.
Έτσι την πατάει ο τζογαδόρος. Γερμανία είναι, σου λέει. Βέλγιο είναι, σου λέει. Η Γερμανία έχει σηκώσει τέσσερα μουντιάλ, το Βέλγιο μια φορά έφτασε στην τετράδα και ήρθε τέταρτο, το 1986. Έλα, όμως, που στη Ρωσία για τον άλφα, βήτα, γάμα, δέλτα λόγο η Γερμανία φορούσε λεοντή, δεν ήταν λιοντάρι. Γι’ αυτό της έπιασαν τα οπίσθια μια ύαινα κι ένα τσακάλι.
Μπουκ και μήντια πριν ξεκινήσει το μουντιάλ είχαν στήσει το δικό τους γήπεδο προγνωστικών. Ότι η Βραζιλία είναι το Νο 1 φαβορί. Με τι προσόντα; Επειδή είναι η… Βραζιλία. Αυτό που λέγαμε, για την ποντικοπαγίδα. Και Νο 2 φαβορί η Γερμανία επειδή είναι… Γερμανία, όχι Βέλγιο και Κροατία. Κι αν είχε προκριθεί η Ιταλία, με την ίδια λογική της…ονειροπαγίδας, δηλαδή επειδή είναι Ιταλία, θα την αντιμετώπιζαν τουλάχιστον ως αουτσάιντερ.
Άλλο ποδόσφαιρο, άλλο στρατιωτική ισχύς και πόλεμος των άστρων. Η Αμερική έχασε τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Και τι έγινε; Τίποτα δεν έγινε. Οι ΗΠΑ παραμένουν Νο 1 δύναμη στο γλόμπο, ενώ ο αντίπαλος, το κομουνιστικό Βιετνάμ ενοποιήθηκε με το νότιο και έγιναν καπιταλιστική χώρα. Σύμμαχος των ΗΠΑ. Τότε γιατί αυτός ο μακροχρόνιος πόλεμος; Για να βγάλει επτακόσα δώδεκα έργα στο σινεμά το Χόλυγουντ για το Βιετνάμ..
Συμπέρασμα. Οι μεγάλες μάζες του κόσμου, δικαιολογημένα, όχι και σωστά, θα συνεχίσουν σχεδόν στα τυφλά να λαμβάνουν υπ’ όψιν την παγκόσμια ιεραρχία. Καμιά αντίρρηση! Πρώτος εγώ σέβομαι την Ιστορία και τις επιτυχίες π.χ. της Βραζιλίας και της Γερμανίας. Όμως! Για να τις παίξω σε μια συγκεκριμένη στιγμή δεν θα αρκεστώ στο δοξασμένο παρελθόν τους.
Διαβάστε ακόμα: